• Къде се намирам

ДРЕГЕРИ ЗА АЛКОХОЛ С ЕВРОСЕРТИФИКАТИ, ВАЛИДНИ ПРЕД КОНТРОЛНИТЕ ОРГАНИ! ЗА РАЗЛИКА ОТ ЮЖНОКОРЕЙСКИТЕ ДРЕГЕРИ - БЕЗ СМЕНЯЩИ СЕ КАПСУЛИ И ОГРАНИЧЕНИЯ НА БРОЯ НА ВДУХВАНИЯТА!

1. За покупка на продукти от ЕЛЕКТРОННИЯ МАГАЗИН
Доставката на продукта се осъществява след подтвърждаване на поръчката по електронен път, уточняване начина на плащане и избор на куриерска фирма.
За целта, освен данни за фактура, посочете и адрес за доставка, ако той е различен от адреса за фактура!
 
Клиентът избира начин на плащане и доставка:
-          Наложен платеж с куриер и доставка, заплатена от клиента с Еконт или Спиди
-          По банков път  по сметка на фирмата, афиширана на сайта и доставка за сметка на клиента чрез Еконт или Спиди  BG64RZBB91551003234806, BIC RZBBBGSF
-          Чрез кредитна или дебитна карта за сумата на стоката +  включена доставка по пощата от 3 лв
Съгласно ЗЕТ, всеки наш клиент, закупил даден продукт онлайн, има право в рамките на 7 дни да върне за собствена сметка продукта.
Политика за отказ на картодържателя от направената поръчка:
По чл. 55 от ЗЗП всеки потребител има право да се откаже от закупената стока в срок от 7 работни дни от датата на покупката. Опаковката на стоката, както и самата стока не трябва да бъдат повредени или използвани от клиента. Разходите по транспорта за доставка и връщане на стоката се поемат от потребителя.
Клиентът има право да откаже получаването на заявената за покупка от него стока, когато тя му е доставена, при едно от следните условия:

 -   доставената стока явно не съответства на заявената за покупка от Клиента и това може да се установи чрез обикновения й преглед.
 -   цената, която Клиентът следва да заплати, не съответства на дължимата цена.
 -   при несъответствие между заявената за покупка и доставената стока, което не е било възможно да бъде установено в момента на доставката, Клиентът може да иска доставената му стока да бъде заменена със съответстваща на направеното от него заявление за покупка в срок от 24 часа от получаването й, като транспортните разходи са за сметка на клиента.
    Клиентът има право, без да дължи обезщетение, да се откаже от сключения договор в срок 7 дни, считано от деня, следващ получаването на стоката. В този случай, Клиентът трябва да върне стоката в запазена оригинална опаковка и с ненарушена цялост за своя сметка. При неизпълнение на това условие,  "Ковак интернасионал ООД"  си запазва правото да не приеме върнатата стока.

Начини за връщане на суми:
В случаите на връщане на стока, упоменати по-горе, продавачът връща сумата, обявена на сайта  без транспортните разходи. Начинът за връщане на стоката и сметката за превеждане на сумата, се уточняват и посочват  в писмен вид от клиента на посочения в сайта е-мейл на фирмата. Сумата  се връща най-късно до 3 дни, след получаване на стоката.
„Ковак интернасионал”  ООД декларира, че носи пълна наказателна отговорност при  злоупотреба с лични данни по Закона за личните данни на гражданите и гарантира запазването им и непредоставянето им на други физически или юридически лица.
 
2. Достъп до АДРЕС
Достъпът до координатите на адрес в ПОСРЕДНИЧЕСКИЯ БЛОК се извършва чзрез SMS плащания
За да получите достъп до информацията в "Оферти", изпратете  SMS на номер 1096 (1.20лв. с ДДС) със съдържание DGI номерР_на_офертата